da se en tr

Ethylenresistens giver gode oplevelser

Ethylenresistens har, parallelt med god holdbarhed, stor fokus i forædlingen af Queen® kalanchoe hos Knud Jepsen a/s. Fokus der kommer markant til udtryk i Queen® sorternes præstation i såvel butikkerne som hjemme hos forbrugerne.Holdbarhed er i dag et vigtigt parameter i de fleste forædlingsprogrammer, men god holdbarhed og dermed minimalt svind i butikkerne og optimal forbrugeroplevelse er en sammensat størrelse, der er afhængig af de forhold, planten udsættes for på vejen fra gartneriet til forbrugeren.

Ethylen er en velkendt problem for mange potteplanteproducenter - også kalanchoe er følsom overfor ethylenpåvirkning fra f.eks. udstødningsgasser, gran og modnende frugter. Det er baggrunden for, at vi arbejder målrettet på at skabe ethylenresistente sorter.

"Det er 15 år siden, vi begyndte at teste nye sorter for holdbarhed og ethylenresistens. I den periode har vi opnået bemærkelsesværdige resultater og forbedret holdbarheden med mindst 3-4 uger, pointerer Ellen Christensen, planteforædler hos Knud Jepsen a/s.

Derfor kan det undre, at der ikke er flere forædlingsprogrammer der har fokus på ethylenresistens.

"Kalanchoe er en stærk kultur med et godt image. Men et godt image kan hurtigt ødelægges af en dårlig oplevelse. Med markedsføringen af ethylenresistente sorter kan vi være med til at give kulturen et imageløft, og vi håber da, at andre i branchen vil følge med. Det vil skabe mindre svind i butikkerne og flere succesoplevelser hos forbrugerne og dermed gensalg til glæde for alle" fremhæver Ellen Christensen. 

Når ethylenresistens ikke er en førsteprioritet i ret mange forædlingsprogrammer, skyldes det måske, at den gode egenskab ikke umiddelbart kan ses fra en start. Den viser sig først ude i butikkerne og hjemme hos forbrugerne.

"Realiteten er jo, at mange butikker egentlig ikke egner sig til at sælge planter. De står fx midt inde i butikken i nærheden af frugt & grønt afdelingen, hvor ethylenbelastningen er høj. Det giver os tre muligheder. Enten kan vi lade være med at sælge planter, vi kan affinde os med, at de præsenterer sig dårligt, eller vi kan tilpasse produktet, så det kan holde til det miljø, der findes. Vi har valgt det sidste, og derfor har vi så stærkt fokus på både holdbarhed og ethylenresistens i vores forædling. Fremover vil kun genotyper med blomster, der udviser ethylenresistens, blive selekteret til at gå videre i forædlingsprogrammet", understreger Ellen Christensen, der får bekræftet, at virksomhedens fokus er rigtigt, når repræsentanter for detailleddet ved selvsyn oplever forskellen i sorternes præstationer i gartneriets holdbarhedsrum.

"Vi har arbejdet med det her i mange år, men det er alligevel en øjenåbner, at butiksrepræsentanten ser forsøgene og spontant udbryder, ”det er jo lige det, vi ser i butikken”, når han oplever forskellen mellem de ethylenresistente Queen® sorter og andre, der hurtigt får afblegede, lukkede og visne blomster", siger Ellen Christensen.

Knud Jepsen a/s har et omfattende forædlingsprogram, der har resulteret i mange linjer af kalanchoe. Alle sorter testes for holdbarhed og ethylenresistens, før de går videre fra det første niveau i forædlingen.
Vi kan i dag på baggrund af uvildige analyser foretaget af Nissen Consult garantere, at Queen® sorter vil opretholde deres høje prydværdi på trods af ethylen påvirkningen.

Vigtigheden af ethylenresistens 

Via linket nedenfor kan du se et kort video der opsummerer vigtigheden af planternes ethylenresistens.

Se video her
Indkøbskurv

Total: DKK 0,00

Køb
--